Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrat SSSR nebo konec?

Jelikož jsem jako dítě zažil 21. srpen 1968 s šíleným probuzením při němž nám hlídající babička s pláčem sdělila - vstávejte, začala válka, napadli nás Rusáci - tak od té doby nevěřím vládě "Azbuků" ani dobrý den.

Při té propagandě, kterou do nás valili od mateřské školky (se Sovětským svazem na věčné časy atd.) to pro nás nezletilé bylo nejen ten den o to hůř stravitelné. Rudá sběř mi jen o pár let později pomohla pochopit tu zhovadilost, o kterou pod knutou SSSR při zbytečné tzv. socialistické odbočce z přirozeného vývoje lidstva jde. Když mě jako nejvzdělanějšího žáka ze třídy nevzali na střední školu pro můj nevyhovující morálně-politický profil (v 15 letech!), měl jsem už navždy jasno. Po roce v učebním oboru na soustružníka, průměru známek málem 0,99 a získání diplomu vzorný učeň, se soudruzi ustrnuli a pustili mě na strojnickou průmyslovku. Potom se situace vlastně opakovala, nemohl jsem studovat žádnou z vysokých škol které bych chtěl a dovolili mi jen VUT v Brně. Ale vrátím se k tématu, zkráceně. 

Když původně padesátitisícové agresivní moskevské knížectví postupně ovládlo nejen Kyjevskou Rus (část současné Ukrajiny), v níž měli prsty i Vikingové, Slované a nepohodlní židé (vyhnaní z jižních oblastí právě moskevským knížetem), ale i obrovské území Euroasie, vytvořilo Ruské impérium o rozloze přes 22 miliónů kilometrů. Pak během 1. světové války Němci v obavách z vlastních komunistů zaplatili a vyslali Uljanova, nebo-li Lenina, z vyhnanství zpět do Ruska, tak netrvalo dlouho a zhruba ve stejné rozloze vznikl bolševický Sovětský svaz. Na konci 2. světové války už asi paralytický prezident Roosvelt (2 měsíce před smrtí) "prodal" v Jaltě Rusům většinu střední Evropy a Balkánu, čímž jsme po Mnichovu byli zrazeni podruhé. 

Po "vítězném únoru" 1948 a pekelných 50. letech (za účasti sovětských poradců) u nás nastalo ve druhé polovině šedesátých let uvolňování ledů a v roce 1968 to vypadalo na demokratizaci tehdejšího socialismu. Jenže Brežněv vycítil, že by mu časem Československo mohlo pomocí demokracie vyklouznout ze sdružení totalitních komunistických států a železnou pěstí 21.8.1968 zadusil Pražské jaro s půl miliónem vojáků - i z dalších 4 zemí Varšavské smlouvy. Podobně jako v roce 1953 východoněmecké povstání a protikomunistickou vzpouru 1956 v Maďarsku Chruščov. V případě Maďarska za aktivní účasti po válce nechvalně známého maršála Koněva, stavitele Berlínské zdi (dříve osvoboditele osvobozené Prahy 1945). Ke konci 80. let pod velkým tlakem prezidenta Reagana a za nechtěného přispění generálního tajemníka KSSS Gorbačova se nekonkurenceschopné státy socialistické soustavy začaly hroutit, včetně obra na hliněných nohou, a lidé za železnou oponou si mohli vydechnout. Pro mě byly události po 17. listopadu 1989 jedny z nejšťastnějších chvil života. Jenže teď se objevuje brouk v hlavě a nedobré vzpomínky na časy předlistopadové. 

Ta osoba v čele Ruska, hrající si na cara, Napoleona, Hitlera a generálního tajemníka zároveň, už nějaký čas zřejmě hodlá vliv bývalého SSSR obnovit. Ekonomicky a vojensky slabé Rusko na to naštěstí nemá. Bohužel ale nevíme co starý, asi nemocný a k smrti vyděšený mužik udělá až Ukrajina jeho nevalnou armádu vypráská ze své země. Má totiž v záloze zbraně ohrožující samu existenci lidstva. 

Autor: Miroslav Šabatka | neděle 15.5.2022 9:34 | karma článku: 28,18 | přečteno: 749x
  • Další články autora

Miroslav Šabatka

Současná válka kontra odporná vzpomínka

Nejsem si jistý, zda bych měl v rámci osvěty sdělovat své osobní zkušenosti a názory i skrytým či zavilým obdivovatelům nepřátelské země a domácí páté koloně, šířící přehršli dezinformací o napadené Ukrajině. Nicméně zkusím to.

15.12.2022 v 10:54 | Karma: 23,58 | Přečteno: 805x | Diskuse| Společnost

Miroslav Šabatka

Projev z Říše zla o další anexi území Ukrajiny

Tak jsem sledoval nemocného, starého a k smrti vyděšeného mužika, který smotal do nesrozumitelného mixu dějiny 20. století a bylo na něm vidět, že jeho imperiální sny v dvojjediné roli cara a generálního tajemníka SSSR se hroutí.

1.10.2022 v 5:16 | Karma: 31,09 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Miroslav Šabatka

Onkologická volební kampaň z našeho zdravotního pojištění

Jak už jsme asi zvyklí, drzost nepřijatelného sociopata zřejmě nezná mezí. Teď nám s nestydatostí sobě vlastní sdělil, že přes zdravotní pojišťovny si klidně může dělat předvolební kampaň, protože brožuru o prevenci vymyslel on.

16.9.2021 v 1:26 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse| Společnost

Miroslav Šabatka

Mami, ahoj

Není mnoho bolestnějších události než ztratit rodiče, obzvlášť mámu, která nás i se 2 sourozenci porodila. Stát se sirotkem je strašné i v mém zdánlivě pokročilém věku - nyní 64 let.

9.9.2021 v 15:27 | Karma: 17,62 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Miroslav Šabatka

Jak to asi dopadne s jazykem českým?

Poměrně si zakládám na znalosti rodného jazyka, i při jeho mnoha zvláštnostech či pro spoustu nevzdělaných lidí dokonce záludnostech, ale v současné době různých scestných korektností si nejsem jistý jak se vyvine v budoucnosti.

22.5.2021 v 5:24 | Karma: 23,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Sleduji intenzivně sport, čtu knihy i všechno možné co má písmena, vnímám politiku, zajímá mě zeměpis, dějiny, dokumentární a naučné filmy, cestování, věda, moderní technologie atd.

Seznam rubrik