Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V tom roce 1981 byly ve výkonu základní vojenské služby ročníky 61-62, tedy ti, kteří zažili rok 1968 jako malé děti a neměli tedy v hlavách tu správnou naštvanost na SSSR, jako starší ročníky. Vojáci z povolání už byli dávno prověřeni a všichni, kteří nesouhlasili se vstupem a pobytem sovětských vojsk, byli z armády vyhozeni. Z toho všeho vcelku jasně vyplývá, že kdyby Brežněv zavelel, zúčastnila by se zásahu v Polsku i naše armáda, protože nějaký odpor od našeho komunistického vedení se čekat nedal. Takový Bilak by se na takový důkaz věrnosti SSSR jen třepal. Takže nakonec můžeme být vděčni Jaruzelskému za výjimečný stav v Polsku, díky čemuž jsme se nemuseli historicky znemožnit.:-)

1 0
možnosti
RW

"... jenže z té původní profesionální armády mohl kdokoliv dobrovolně vypadnout už když se shromažďovali u ukrajinských hranic"

Zdroj: https://sabatka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=795439

A na to jste přišel sám nebo vám někdo radí??? ;-D Jak jste přišel na to, že voják z povolání může dobrovolně vypadnout??? Ani civilista nemůže beztrestně odmítnout plnit pracovní úkoly. I voják z povolání je samozřemě pod přísahou...

1 3
možnosti
Foto

Autor především, a správně, uvádí, že do obdobné situace se mohli v r.81 dostat i naši vojáci jak profi, tak i ti v ZVS. Ovšem i ti těžko mohli tehdy dezertovat, čili zdrhnout.

3 0
možnosti
JZ

J46a64n 83Z98i51e25g90l46e32r

15. 12. 2022 12:36

Zasloužená karma :-)R^

5 0
možnosti
Foto

Za účast Ukrajincu při okupaci ČSSR v roce 1968 není třeba se stydět. No tak rozstrileli Národní muzeum, no a co. Dnes na nem visí ukrajinská vlajka a všichni jsou spokojeni!

1 13
možnosti
PV

P69a25v82e33l 54V10é69b80r

15. 12. 2022 12:18

Ono je to trochu mimo mísu, ale můžete dát odkaz na svědectví, že ti střílející byli opravdu Ukrajinci?

8 0
možnosti
DS

Dost se u nás omylem řeší, že účastníky byla vojska ze západu Sovětského svazu, tudíž Ukrajinci. Každopádně, pokud v tom "Ukrajinském frontu," který nás v roce 1968 napadl, byli také nějací Ukrajinci, nijak to s podstatou věci nesouvisí.

S podstatou věci to tedy sakra souvisí. Na Ukrajině se dnes perou jedni Rusáci s druhými Rusáky. A z obou těch zemí utíká kdo může. V tom je zásadní rozdíl proti Československu před a po Mnichovu 1938, kam naopak demokratiční Němci utíkali.

Ruskou (pro vás Rusáckou) mentalitu my nevyřešíme. Můžeme pomoci těm Rusům, Ukrajincům, nebo třeba Syřanům,, kteří by radši byli Češi. Pokud zůstaneme Čechy a nebudeme se opičit po každém náfukovi odjinud.

4 6
možnosti
Foto

Já jsem mimochodem Moravák a zůstanu - samozřejmě nyní z ČR, původně Československa. Ale každopádně si nejsem jistý co tím vším chtěl básník říct?

5 0
možnosti
Foto

Vidíte, a někteří bývalí pohraničníci se dodnes chlubí, jak eliminovali narušitele našich hranic. Kdybych já dostal povel "pal", copak bych se musel trefit? Jenže někdo se trefuje rád!

Karma! R^

9 0
možnosti
RS

Vy o službě u PS asi moc nevíte, že? Za to co jste napsal, že by ste se nemusel trefit, bylo 10let natvrdo.

0 1
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Sleduji intenzivně sport, čtu knihy i všechno možné co má písmena, vnímám politiku, zajímá mě zeměpis, dějiny, dokumentární a naučné filmy, cestování, věda, moderní technologie atd.

Seznam rubrik