Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BG

Vaše obavy jsou podle mě zbytečné. :-)

0 1
možnosti
PC

Úpadek jazyka jde vždycky ruku v ruce s úpadkem společnosti. Už dlouho to jasně vidíme a slyšíme v médiích a všude kolem sebe a vypadá to, že celý tento znehodnocovací trend bude bohužel nadále pokračovat.

1 0
možnosti
Foto

Já si tohle přečtu moc ráda. Dohoda: Až si dáte schůzku s interpunkcí ve Vašem perexu a dokouzlíte to do obrazu deklarovaného vztahu;):-):))

2 0
možnosti

Jazyk se mění bohužel díky politikům, kteří si neváží mateřského jazyka! Je to odporné, jakou hatlamatlaninou mnozí z nich mluví! Spoléhám na to, že český jazyk nezahyne!

A že člověk blbne, když dává přednost před Boží kázní nejrůznějším ďábelkým pokušením, je svědectvím přibližování se konce tradiční evropské kultury. Možná nás nahradí muslimové se svojí představou Boha! Ponižování Boha Ježíšova otevírá cestu Bohu Mohamedovu!

:-)

5 1
možnosti
VM

S češtinou to dopadne jako s homérskou řečtinou a s ciceronskou latinou. Zdegraduje, jakože všechno degraduje. Navzdory agitátorům evoluce.

1 1
možnosti

Nejsem takový pesemista! :-)

0 1
možnosti
Foto

Proč jen naši předkové vyvinuli jazyk tak složitý a nelogický jako česká byrokracie?

0 1
možnosti
Foto

A kupodivu se čeština stala jedním ze základů esperanta. Čeština má jednu obrovskou výhodu - je redundantní. Tzn. neztrácí na srozumitelnosti i při nedokonalé výslovnosti, jako např. francouzština a angličtina. Ani znělost hlásek není tak významná, jako v uvedených jazycích. Např.: kde se vyslovuje gde, ale když to vyslovíte jako kde, stále víte, oč běží. Vesměs příliš nezáleží na slovosledu. Podobných příkladů by bylo na celý blog. Gramatika je odvozená od latiny, podobně jako němčina, ta je ovšem proti latině zjednodušená, v něčem.

Věřte mi to, neb jsem pracoval na základním výzkumu, který se týkal analyzy a syntézy češtiny a slovenštiny.

Čeština dokáže vytvořit větu s jednozančným a nezměnitelným významem.

4 0
možnosti
PK

Věřím, že náš jazyk přežije invazi i když už nyní se čeština přizpůsobuje cizím vzorům a to i tím, že se přestává přechylovat, následně by se mohla začít přestat i skloňovat....

1 0
možnosti
Foto

Čeština se mění průběžně. Jsem jen rád, že se tu neprosadili věrozvěstové s cirylicí! (Já vím, že se píše "cyrilice", ale je to logické?)

0 2
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Sleduji intenzivně sport, čtu knihy i všechno možné co má písmena, vnímám politiku, zajímá mě zeměpis, dějiny, dokumentární a naučné filmy, cestování, věda, moderní technologie atd.

Seznam rubrik