Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Čo bolo, bolo...ale dnes je na světě mnohonásobně více lidí a ještě podstatnější je to, že jejich životní úroveň, tj. spotřeba všeho - energie,potravin, vody... je násobně vyšší a stále roste. Zájem a aktivita i aktivismus Vámi kritizovaných "náctiletých" není rozhodně na škodu, je to aktuální a velké téma a jejich i naše znalosti mají svůj vývoj. Krajina a lesy ano, ale účinek skleníkových plynů je jednoznačně a měřitelně vědecky prokázaný, takže jako v případě léčení nemocí, stavbě mostů, konstrukci letadel , navigaci či letů do kosmu věřme výsledkům vědy a snažme se podle toho chovat. To typické české remcání proti všemu je k ničemu.

0 0
možnosti
Foto

Pravěk byl z hlediska ekologického zcela OK. Zejména proto, že na území dnešní Evropy žilo sotva pár set tisíc lidí (odhad, já to tenkrát nepočítal). Těch pár ohníčků, ve kterých hořelo dřevo (tudíž krátký uhlíkový cyklus), nemohlo zanechat pozorovatelnou uhlíkovou stopu. Ani bzdění mamutů a podobných větších býložravců nemělo velký vliv, neb vypouštěný CO2 se v hustých pralesích ihned měnil (díky fotosyntéze) na celulózu a uhlovodany (a pod.).

Pramládež se od malička musela učit, jak lovit, případně později i něco pěstovat a chovat, takže na odhazování plastových lahví opravdu neměla čas. Proto ani nemuseli existovat praaktivisté. A jediná uhlíková stopa - to byly kresby v jeskyních ohořelým klacíkem, když praumělec se snažil zachytit nějakou praakční loveckou scénu.

Kdežto dnes, sotva nějaký šestnáctiletý zahodí kus plastu, už musí jiná šestnáctiletá pádlovat do New Yorku, aby tam sprdla badatele a mnohem starší vážené pány (a dámy).

A hle, jako mávnutím kouzelného proutku se začalo ochlazovat, udusaná ornice se nakypřila, plasty mizí, kysličník uhličitý studem zalézá pod zem a naftoví magnáti zvyšují ceny, neb ropa se stává neprodejným artiklem.

Omlouvám se, neb jsem si přečetl jednoho Trčálka a pod jeho vlivem vzniklo tohle. Proto všechny oteplovače i antioteplovače prosím o vlídnou shovívavost. ;-)

1 0
možnosti

J53i18r33i 73T48i48c30h67y

27. 12. 2019 17:14

Mensi dodatek: vzrust tech strech domu, silnic a parkovist ma nejakou souvislost s narustem ldi na zemekouli. Tomuto tematu se ale politici vyhybaji jako,cert krizi.

0 0
možnosti

"Týden co týden vidím zástupce té mladší "ekologické" generace vhazovat do mé soukromé popelnice zejména plastové láhve..."

Tenhle primitivní způsob uvažování mě vždycky rozesměje :-)

2 5
možnosti
Foto

Ač chápu vaše zaujetí a v mnohém ho mohu sdílet, je pro mne váš text hůře stravitelný tím, že jste neodolal pokušení útočit ad hominem a to i poněkud podpásově.

0 5
možnosti
Foto

Trapné vyjádření, bez jakékoliv myšlenky a vlastního názoru. Rozhodně jsem svým osobním úhlem pohledu nezneužil kohokoliv negativní vlastnosti! Toto neberu.

7 0
možnosti

Zajímavé, že se v diskusi nikdo nepozastavil nad hloupostí článku, ve kterém autor čaruje s jakousi entitou, nazvanou zde "šestnáctiletí" a dělá z ní jedinou imaginární postavu, která půl dne demonstruje za čistou planetu a druhou půlku hází petflašky někomu do popelnice. Je na tom vidět, že čtenáře je třeba neustále vést k přemýšlení... :-)

0 9
možnosti
Foto

Á jéje, byla ta odpověď vtipná, nebo ne? Sklony k dyslexii, projevující se neporozuměním obsahu textu, jsou až příliš signifikantní. Nebo infantilní?

3 0
možnosti

ve vší úctě, nemůžete srovnávat možnosti dnešní doby a doby kdy jste vyrůstal. nebyl byste jiný, kdybyste vyrůstal dnes (myšleno ohledně "vzpomínek" na to, jak to fungovalo kdysi a jak dnes).

vy jste měli doma televizi? co na to říkali vaši rodiče, kteří se chodili - možná - dívat na jednu televizi jednou týdně hromadně celá vesnice k nejbohatšímu z místních?

já chápu proč jste napsal co jste napsal, chtěl jste srovnání či porovnání toho, jak to vypadalo dříve a jak to vypadá teď (a že dnešní generace si neumí bez energeticky náročných vymožeností představit fungování). jen mi to přijde trochu laciné, na jinak velmi dobrý a rozumný názor ;-)

2 0
možnosti
Foto

Úplně laciné to určitě nebylo, možná úplná analýza vyžaduje zohlednit VŠECHNY uvedené nuance.

2 0
možnosti

P43e86t73r 19B64u15r42i70a59n

27. 12. 2019 7:40

Karma. První půlka naprostá pravda, ta techničtější je potom pro mne, laika, rozhodně velmi důvěryhodná. R^

6 0
možnosti
Foto

Fakt je ale ten, že dnešní 16 letí školáci do tohoto dnešního světa, který jim připravili jejich rodičové na podnose, se už narodili. A prostě nám sdělují, že už to takhle dál asi nepůjde.

A co se týče uhlíkové neutrality, tak je otázkou najít nějakou lepší všem srozumitelnou zkratku.

2 0
možnosti
Foto

Souhlasím, jenže školáci se ubírají pod nápovědou finančně zaujatých subjektů nesprávným směrem. A nedávno na summitu EU byla ta odbočka z logiky, týkající se uhlíkové neutrality (naneštěstí bez využití současné i vyspělejší atomové energie), bohužel potvrzena.

10 0
možnosti

Správně, jestliže by byť jen jeden jediný šestnáctiletý školák procedil cosi o třídění odpadu, je potřeba být na stráži a sledovat všechny šestnáctileté na světě, jestli oni sami toto dodržují. Takže vás chválím a pokračujte v bdění! R^

5 0
možnosti
Foto

Ještě horší je, že jakýsi nanejvýš třináctiletý školák se ani neobtěžoval, aby plastovou láhev hodil do naší soukromé popelnice, ale klidně ji nechal válet na zemi. Kam to spějeme? ;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Sleduji intenzivně sport, čtu knihy i všechno možné co má písmena, vnímám politiku, zajímá mě zeměpis, dějiny, dokumentární a naučné filmy, cestování, věda, moderní technologie atd.

Seznam rubrik