Rakousko opět proti sousedským atomům

1. 02. 2018 15:57:40
Pokrytectví? Jaderná energie podle rakouských politiků i pisálků je údajně neovladatelná a nehospodárná. Už jsem o tom tématu dřív psal a někde mi to i otiskli. Nyní se zde rozhodne o dalších blocích, tak kampaň rozjíždějí znovu.

V letošním roce bude zřejmě schválena konečná varianta státní energetické koncepce. Ve světle dřívějších blokád a demonstrací na česko-rakouských hranicích se v našich místních novinách kdysi objevily velmi zajímavé informace, svědčící buď o neinformovanosti nebo přímo o pokrytectví těch lidí u našich jižních sousedů, kteří podněcují svoje spoluobčany a dokonce i děti k hysterickým protestům proti jaderným elektrárnám v ČR, tehdy obzvlášť proti elektrárně Temelín.

Skupina našich poslanců navštívila Rakousko a seznámila se reálně s tamním přístupem k jaderným technologiím. Této mise se zúčastnil i třebíčský poslanec Vojtěch Vymětal, který pak poskytl rozhovor regionálním novinám. Čeští poslanci nejvíce užasli, když měli možnost přímo v centru města valčíků na vlastní oči spatřit pracující jaderný reaktor Triga Mark II, instalovaný v r. 1962 americkou firmou General Atomic a provozovaný rakouskou Technickou univerzitou. V reaktoru se nachází 2,3 kg uranu 235, moderovaného při 200°C hydridem zirkonia. Běžný výkon tohoto „zapomenutého“ zdroje jaderné energie by stačil zásobovat menší továrnu. Jeho parametry podle názoru odborníků vyžadují havarijní pásmo v okruhu minimálně 1 km. Ale ani toto pásmo, ani žádní demonstranti se tam nevyskytovali (jen Prátr). Marně bychom rovněž hledali dokumenty o posouzení vlivu na životní prostředí, přičemž v případě Temelína se tohoto procesu (EIA) Rakušané až zběsile zpětně dožadovali. V době zahájení výstavby JETE ještě právní předpisy pro EIA neexistovaly a jejich retroaktivita je zpravidla nepřípustná.

Evropská unie nemá obecně závazné legislativní normy určující postup při zacházení se štěpnými materiály, což Rakousku umožňuje např. neexistenci zákona o jejich používání. Nemají tedy obdobu našeho zákona o mírovém využití jaderné energie a rovněž tam absentuje podobný úřad jako je náš Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který by měl právo kontroly na všechna zařízení pracující s radioaktivními materiály a vlastnil jejich přesnou evidenci. Příslušný zákon, kterým se naši sousedé řídí, je založen na flagrantně nepravdivém tvrzení, že Rakousko atomovou energii nevyužívá. Přitom mají fungující reaktor ve Vídni a prokazatelně používají rentgenové zářiče v průmyslu i ve zdravotnictví. Naše legislativa a od ní se odvíjející praxe je v této oblasti na podobné úrovni jako ve všech vyspělých průmyslových státech a Rakousko by se spíše mělo od nás učit, ne nás mentorovat. Jsme totiž v tomto směru několik kroků před nimi.

V době nedostatku elektrické energie od nás sousedé ve velkém odkupují přebytky pocházející zejména z jaderných elektráren Dukovany a Temelín. K tomu se váže jeden úsměvný až neuvěřitelný podnikatelský počin jednoho šikovného rakouského človíčka, který zřejmě využil atmosféry odporu proti atomu. Dle rakouského tisku totiž údajně vydělal milióny šilinků (euro) na přístroji, který prý po zastrčení do zásuvky dokáže odlišit elektřinu z atomových elektráren a ostatních zdrojů. Popadám se za břicho ještě teď.

Rakušané si sami asi před 40ti lety v referendu zakázali spuštění dostavěné atomové elektrárny Zwentendorf. Pro mě z toho vyplývá, že ostře nesouhlasím s agresivními propagátory obecných referend (zejména Tomio Okamura a Petr Cibulka), protože lidé vesměs nemají důležité informace o takto složitých záležitostech, normálně je to moc nezajímá a mohou snadno podlehnout populistickým tlakům politiků, různých ekologických spasitelů i médií, tudíž by o tom neměli rozhodovat.

Myslím si, že z uvedených souvislostí ale dost jasně vyplývá, že motivem protestů ani náhodou nebyly a nejsou technické a bezpečnostní záležitosti, nýbrž že rakouští politici, od komunální úrovně až po tu nejvyšší, si neustále hřejí svoji volební „polívčičku,“ sbírají body a matou spoluobčany. Neberme je proto příliš vážně. Nové bloky v Dukovanech a později i v Temelíně se pro energetickou nezávislost i vůči plnění limitů znečišťování životního prostředí určitě budou hodit.

Autor: Miroslav Šabatka | čtvrtek 1.2.2018 15:57 | karma článku: 21.96 | přečteno: 440x

Další články blogera

Miroslav Šabatka

Současná válka kontra odporná vzpomínka

Nejsem si jistý, zda bych měl v rámci osvěty sdělovat své osobní zkušenosti a názory i skrytým či zavilým obdivovatelům nepřátelské země a domácí páté koloně, šířící přehršli dezinformací o napadené Ukrajině. Nicméně zkusím to.

15.12.2022 v 10:54 | Karma článku: 23.58 | Přečteno: 802 | Diskuse

Miroslav Šabatka

Projev z Říše zla o další anexi území Ukrajiny

Tak jsem sledoval nemocného, starého a k smrti vyděšeného mužika, který smotal do nesrozumitelného mixu dějiny 20. století a bylo na něm vidět, že jeho imperiální sny v dvojjediné roli cara a generálního tajemníka SSSR se hroutí.

1.10.2022 v 5:16 | Karma článku: 31.09 | Přečteno: 733 | Diskuse

Miroslav Šabatka

Návrat SSSR nebo konec?

Jelikož jsem jako dítě zažil 21. srpen 1968 s šíleným probuzením při němž nám hlídající babička s pláčem sdělila - vstávejte, začala válka, napadli nás Rusáci - tak od té doby nevěřím vládě "Azbuků" ani dobrý den.

15.5.2022 v 9:34 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 747 | Diskuse

Miroslav Šabatka

Onkologická volební kampaň z našeho zdravotního pojištění

Jak už jsme asi zvyklí, drzost nepřijatelného sociopata zřejmě nezná mezí. Teď nám s nestydatostí sobě vlastní sdělil, že přes zdravotní pojišťovny si klidně může dělat předvolební kampaň, protože brožuru o prevenci vymyslel on.

16.9.2021 v 1:26 | Karma článku: 20.90 | Přečteno: 412 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2078 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 294 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 211 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 902

Sleduji intenzivně sport, čtu knihy i všechno možné co má písmena, vnímám politiku, zajímá mě zeměpis, dějiny, dokumentární a naučné filmy, cestování, věda, moderní technologie atd.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...