Exekutoři - novodobá šlechta?

Exekutorská komora prý zvažuje podání trestních oznámení na některé diskutující na zpravodajských webech kvůli údajnému schvalování střelby na exekutory v Plzni.

     Schvalovat střelbu na kohokoliv nebudu. Ne proto, že bych se bál trestního stíhání, ale jelikož se to zkrátka příčí mé povaze a také předpokládám, že je to zpravidla trestný čin. I když si možná neumím úplně přesně představit kam až může člověka dohnat mnohdy zjevná nespravedlnost, zrůdné poplatky, nevyvážené hodnoty dluhů a zabavovaného majetku, obrana svých věcí nepatřících dlužníkovi nebo dokonce prasácké chování části exekutorů, kteří za účelem zisku úmyslně nesloučí několik exekucí do jedné a účtují si každou zvlášť. 

     Pro mě je zcela nepochopitelné, že stát dal tuto podnikatelskou možnost soukromníkům, z nichž někteří se pak pod jeho ochranou chovají jako středověká šlechta či tzv. zástupci Boha na zemi - alespoň podle mnoha zveřejněných a kritizovaných případů. Nelze si v této souvislosti nevzpomenout na procesy s čarodějnicemi z konce 17. století, kde šlo aristokracii a hlavně církvi flagrantně také o peníze a majetek. Kdo ví jestli zlo páchané inkvizitorem Bobligem z Kaplického knihy Kladivo na čarodějnice není pro někoho novodobou inspirací? Bez tortury, pouze s psychologickými, pseudozákonnými a finančními nástroji. 

     Kdyby se při soudech zřídily zvláštní exekutorské úřady, jejichž státní zaměstnanci by neměli přímou finanční motivaci dle rozsahu zabaveného majetku, tak by zřejmě k odsouzeníhodným excesům při vyrovnávání dluhů ani k nepřiměřené obraně příliš často nedocházelo. Tyto úřady by si na svou činnost bohatě vydělaly.

Autor: Miroslav Šabatka | čtvrtek 7.9.2017 15:45 | karma článku: 34,40 | přečteno: 1364x