Agrofert půjde před soud?

15. 08. 2017 4:03:40
Trochu naivně jsem si kdysi myslel, že zvláštní hnutí ANO i se svým samojediným vůdcem jde napravovat kulturu v politice. Prefabrikované zprávy a spin doctoring manipulující veřejné mínění pak A. Babiše katapultoval do vlády...

Ačkoliv se mi Andrej Babiš kdysi v různých diskusích a publicistických pořadech pro jeho prostořekost a zdánlivě dobrý tah na branku jevil jako zajímavá postava, po jeho vtrhnutí do politiky jsem zcela zásadně změnil názor. Předtím jsem o něm neměl téměř žádné informace, zejména z oblasti mimo mainstreamové zdroje. Nebylo mi např. známo, že byl před r. 1989 členem té zločinecké strany či neprokázaným agentem StB, podobně jako valná část zaměstnanců podniků zahraničního obchodu. Také až průběhem času se dostávaly na světlo jeho zvláštní praktiky při rozšiřování podnikatelského impéria nebo pokusy o znectění politických rivalů. Nelze zapomenout ani na porušení dohody napříč sněmovnou o podstatné změně státní podpory na ekologická paliva, kterou si ANO "záhadně" nakonec rozmyslelo a z nichž má Agrofert stále zřejmě miliardové zisky - z našich peněz. Tak máme žlutou republiku, no a co?

Nyní jsou znovu aktuální nevyjasněné počiny kolem bývalého hospodářského dvora u Olbramovic ve Středočeském kraji. Možná účelové převedení akcií na anonymní a následné vyvedení farmy Čapí hnízdo z majetku Agrofertu do rukou příbuzných podnikatele Babiše za účelem čerpání dotace EU pro malé a střední firmy má být dle nezávislých médií a zřejmě už i policie flagrantní podvod. Vrácení farmy zpět do Agrofertu po pětileté "karanténě" se vlastně může zdát jeho nepřímým potvrzením. Nikdo z těch, kteří s tím měli cokoliv společného by si ale dlouho, potažmo už nikdy neměl v politice ani škrtnout. Trestně právní odpovědnost pak již bohužel není plně věcí spravedlnosti, ale práva, s jehož výsledky normální lidé nejen u nás nebývají mnohdy úplně srozuměni. Určitě proto nyní nelze předpovědět jak se tato causa vyvine, zda zvítězí spravedlnost či právo. Ale z hlediska práva kdo v žádosti o dotaci uvede nepravdivé, hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí a způsobí tak škodu velkého rozsahu, měl by být potrestán odnětím svobody na 5-10 let. V podstatě to stejné platí i pro klasický podvod, tj. když někdo někoho schválně uvede v omyl a obohatí se z cizího. Uvidíme zda se to podaří prokázat.

Povyk o úmyslném načasování případu Čapí hnízdo před volby do sněmovny ze strany vůdce ANO i většiny jeho stranických podřízených neberme úplně vážně. Chovali by se tak v každé straně nebo hnutí, ač je jejich rétorika jakkoliv absurdní. I když ani možnost zinscenované chronologie nelze úplně vyloučit, pro nezaujatost je lepší brát to jako přirozený vývoj vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. Snad se brzo dostanou na paškál i další potenciální prohřešky bývalého ministra financí. Co si upekl, to ať si sní.

Neumím si představit, že toto hnutí má vyhrát volby - aspoň podle výsledků zaplacených průzkumů, které díky dobře vybraným respondentům ve své podstatě nedbají na skutečné zájmy veřejnosti a dost možná jsou i za hranicí etické přijatelnosti. Ovšem i díky tomu by se člověk, který po předpokládaném vydání z poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání má být obviněn z dotačního podvodu, dokonce mohl stát premiérem. To si nezasloužíme, presumpce neviny v politice nefunguje.

Je mi jasné, že se na mě vrhnou někteří přesvědčení voliči ANO, jež díky prefabrikovaným zprávám dodnes věří ve spasitele, zrozeného před čtyřmi léty, z neznámých důvodů opěvovaného výběrčího daní a zachránce české politiky, což je dle mých poznatků všechno velký omyl. Dokonce je ad absurdum považován za mučedníka. Ale s určitou nevolí nepříliš informovaných spoluobčanů nutno počítat.

Autor: Miroslav Šabatka | úterý 15.8.2017 4:03 | karma článku: 28.35 | přečteno: 859x

Další články blogera

Miroslav Šabatka

Současná válka kontra odporná vzpomínka

Nejsem si jistý, zda bych měl v rámci osvěty sdělovat své osobní zkušenosti a názory i skrytým či zavilým obdivovatelům nepřátelské země a domácí páté koloně, šířící přehršli dezinformací o napadené Ukrajině. Nicméně zkusím to.

15.12.2022 v 10:54 | Karma článku: 23.58 | Přečteno: 802 | Diskuse

Miroslav Šabatka

Projev z Říše zla o další anexi území Ukrajiny

Tak jsem sledoval nemocného, starého a k smrti vyděšeného mužika, který smotal do nesrozumitelného mixu dějiny 20. století a bylo na něm vidět, že jeho imperiální sny v dvojjediné roli cara a generálního tajemníka SSSR se hroutí.

1.10.2022 v 5:16 | Karma článku: 31.09 | Přečteno: 733 | Diskuse

Miroslav Šabatka

Návrat SSSR nebo konec?

Jelikož jsem jako dítě zažil 21. srpen 1968 s šíleným probuzením při němž nám hlídající babička s pláčem sdělila - vstávejte, začala válka, napadli nás Rusáci - tak od té doby nevěřím vládě "Azbuků" ani dobrý den.

15.5.2022 v 9:34 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 747 | Diskuse

Miroslav Šabatka

Onkologická volební kampaň z našeho zdravotního pojištění

Jak už jsme asi zvyklí, drzost nepřijatelného sociopata zřejmě nezná mezí. Teď nám s nestydatostí sobě vlastní sdělil, že přes zdravotní pojišťovny si klidně může dělat předvolební kampaň, protože brožuru o prevenci vymyslel on.

16.9.2021 v 1:26 | Karma článku: 20.90 | Přečteno: 412 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 77 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 157 |
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 902

Sleduji intenzivně sport, čtu knihy i všechno možné co má písmena, vnímám politiku, zajímá mě zeměpis, dějiny, dokumentární a naučné filmy, cestování, věda, moderní technologie atd.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...